Monday, March 05, 2007

Spänn hjärnan och läs

Nu flyger vi högt.


Föreställ dig en tärningsspelarturnering med tusen biljoner deltagare. Tävlingsformen är enkel, turneringsstrukturen likaså. Det är en utslagsturnering, i cupform, ja du fattar. Som slutspelet i fotbolls-VM. Efter första omgången ryker alltså hälften av deltagarna, i nästa omgång hälften av hälften, och så vidare. Sen blir det kvartsfinal, semifinal och final. Det går helt enkelt ut på att slå en högre siffra än motståndarens. Blir det lika slår man om. Så fort du slår lägst åker du ut.


Det intressanta med den här tävlingen är att den garanterat, med 100 procents säkerhet, kommer att frambringa en helt osannolikt tursam person. Liksom, vad är oddsen för att någon ska vinna varje duell ända fram till finalen, och sen vinna den också? Likväl kommer det att ske, för det måste ske. Någon måste vinna. Och för att vinna måste man hamna på den vinnande sidan av en 50/50-situation varje gång. Jag tycker det här är ganska läskigt att tänka på.


I sann Illustrerad Vetenskap-anda hoppar vi vidare till nästa tankeexperiment. Nu ska det handla om Scarlett Johansson. Det är nog ganska många som skulle vilja ligga med Scarlett Johansson (jag skulle i alla fall kunna tänka mig det). Vi använder detta faktum som språngbräda. Vi ponerar att en fotograf tagit ett foto på Scarlett varje dag sedan hon föddes, fram till idag då hon är 22. Vi visar nu ett foto på Scarlett, taget idag, för en snubbe som är tänd på henne. Vi frågar ”Kan du tänka dig att ligga med tjejen på bilden?” Ni vet svaret. Nu visar vi ett foto på Scarlett som är taget igår. Vi ställer samma fråga. Självklart svarar han ja igen. Vi visar en bild från i förrgår. ”Fortfarande?” Om han inte är en total sopprot svarar han fortfarande ja. Så fortsätter man bakåt, ända tills han säger nej. Och det är nu resonemanget börjar hetta till. För någon gång måste han säga stopp, annars kommer han till slut att vara, ursäkta uttrycket, en bebisknullare. Men så fort han säger stopp, visar vi honom bilden innan, den han då alltså tyckte var okej, och frågar vad det är som har förändrats mellan dessa två bilder som gör att han kan tänka sig att ligga med henne den här dagen men inte dagen innan? Och när han får se bilderna bredvid varandra kommer han kanske att mumla ”Hm, ja, det är ju knappt någon skillnad alls…” och så kan vi fortsätta bakåt.


Frågan blir väl något i stil med: Om det inte går att peka ut den exakta dagen då Scarlett Johansson blev ”lovlig”, är det då okej att ligga med henne som bebis? För man kan ju alltid säga ”Om du tycker att det är okej när hon var 17 år, 5 månader och 14 dagar, måste det väl för fan vara okej när hon var 17 år, 5 månader och 13 dagar?”. Så kan man hålla på.




8 Comments:

At 4:29 PM , Anonymous Anonymous said...

öh. Är det sånt killar använder hjärnan till så är världen precis lika läskig som jag alltid har misstänkt att den är.Sanna

 
At 4:41 PM , Blogger Jonathan said...

Din blogg äger!

 
At 4:06 PM , Anonymous Anonymous said...

jag skulle säga 18år, 1 månad och 17 dagar. Det e den magiska gränsen, känner du inte till den mannan?

 
At 11:49 PM , Blogger Unknown said...

Det är lite som det här med världsrekord. Om någon kan springa 100 m på en viss tid (jäkligt kort tid faktiskt), så måste ju någon kunna springa samma sträcka en hundradel snabbare. Var tar det resonemanget slut?

 
At 11:50 AM , Blogger SixesAndSevens said...

Intressanta funderingar!

 
At 1:18 PM , Blogger AmöbaBoy said...

Aron: Eller hur! Man blir fan om inte galen så i alla fall småknäpp om man gräver ner sig i det där för mycket!

 
At 10:51 PM , Anonymous Anonymous said...

Just scarlett e för övrigt sjuuukt snygg!!

 
At 2:09 PM , Blogger SwinginStan said...

Huva. Jag har aldrig tänkt på fotona förr. Nu skall jag supa bort de här tankarna ur mitt stackars hufvud.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home